Advertisement
         
Česta pitanja Ispis E-mail

Trebam prijevod, koliko košta prijevod? Obračun prijevoda se radi na ciljanom jeziku, odnosno jeziku prijevoda. Jedinca obračuna je prevoditeljska kartica. Procjena prijevoda je uvijek moguća sa određenim odstupanjem +/-10%.  

Kad naručim prijevod što mogu očekivati? Dobijete profesionalni prijevod, gramatički i smisaono točan u duhu jezika prijevoda. 

Mogu li taj prijevod odraditi putem Interneta (on-line)? Odgovor je Da, međutim prijevod koji dobijete Internetom Vam pobliže može pomoći da razaznate o čemu se radi u tekstu, međutim takav prijevod ne možete koristiti u uporabi jer je uglavnom u dosta termina netočan, štoviše i smisaono bude netočan. Vjerojatno u nekoj budućnosti i ovaj način prevođenja će biti na zavidnom nivou.

Koje jezične kombinacije se najčešće prevode?Prijevod sa engleskog na hrvatski, prijevod sa njemačkog na hrvatski, prijevod sa talijanskog na hrvatski, prijevod sa francuskog na hrvatski, prijevod sa engleskog na bosanski, prijevod sa bosanskog na njemački, prijevod sa bosanskog na talijanski, prijevod sa bosanskog na španjolski, prijevod sa švedskog na hrvatski, prijevod sa češkog na hrvatski, prijevod sa ruskog na hrvatski, prijevod sa hrvatskog na njemački .. itd. Izbor jezične kombinacije ovisi o naručitelju, cjelokupan pregled kombinacija koje prevodimo možete vidjeti … na linku

 Kada je najbolje vrijeme početi s učenjem engleskog jezika?

 Upamtite, nikad nije kasno. Na osnovu našeg iskustva, najbolje vrijeme da dijete počne sa učenjem jezika je u predškolskom uzrastu, tj. kada ima između 4,5 i 6 godina. Tada na najlakši i najspontaniji način prihvata učenje svake vrste i stvara preduvjet za uspješno učenje jezika, bez obzira na prirodne predispozicije. Za odrasle nema definiranog vremena, ali jedno je sigurno, što prije to bolje. Uloženo će se svakako isplatiti.


Mogu li dobiti potvrdu o znanju stranog jezika i je li mi ona vrijedi kod zapošljavanja?

 Agencija Libar, na temelju objektivne provjere znanja vrši testiranje svih zainteresiranih kandidata kojima je potrebna potvrda o znanju stranog jezika. Potvrda znači izdavanje priznanja (uvjerenja) o znanju stranog jezika u skladu s preporukama Vijeća Europe. Takva potvrda je vjerodostojan dokument o poznavanju stranog jezika kod svih natječaja u institucijama BiH gdje se traži znanje stranog jezika.


Koja je razlika između uvjerenja o završenom tečaju i potvrde o znanju stranog jezika?

 Uvjerenje o završenom tečaju je dokaz da je određena osoba pohađala tečaj jezika, a Potvrda o znanju jezika je uvjerenje kojim agencija potvrđuje (jamči) da određeni polaznik ima razinu znanju u skladu s stupnjevima Vijeća Europe (A1-C1). Uglavnom tečaj prethodi izdavanju potvrde, ali ne nužno ukoliko polaznik posjeduje odgovarajuće znanje stranog jezika.


Koliko je potrebno da se “nauči engleski”?

 Prije svega, postavlja se pitanje što znači “naučiti” neki jezik. Je li to stjecanje najviše međunarodno priznate diplome ili mogućnost da se u inozemstvu možete snaći u trgovini, restoranu i sl.? Jezik teško da je itko “naučio” jer i mi, profesori, svakodnevno učimo novo, iako iza sebe imamo višegodišnje iskustvo u profesiji.


Pitanje koje sebi trebate postaviti je: zašto učim strani jezik?

 Ukoliko vaše dijete ima 5, 6, ili 7 godina i počelo je sa učenjem engleskog, možete očekivati da će nakon 3-5 godina učenja progovoriti i da će do kraja srednje škole doći do nivoa znanja kada mu za dalje usavršavanje nije više potreban profesor, već čitanje literature na engleskom i posjetom zemljama u kojima se govori engleski.

Ukoliko sa učenjem krenete kao srednjoškolci, zaposleni ljudi ili studenti, vrijeme koje ćete posvetiti učenju engleskog jezika zavisi od nivoa znanja na kome se tog trenutka nalazite i razloga zbog kojih učite jezik. Međutim, prije nego počnete, ako već niste na nekom od srednjih nivoa znanja, morate biti svjesni da bez najmanje dvije godine kontinuiranog rada napredak neće biti veliki.

 Kada razmatramo ovo pitanje, treba imati u vidu razlog zbog koga želite učiti engleski jezik. Ukoliko nemate neki poseban rok do koga morate doći do određenog nivoa znanja, rad u grupi je idealno rešenje. Učit ćete rasterećeno, kroz komunikaciju ne samo sa profesorom, već prvenstveno sa kolegama iz grupe, što stvara realističniju situaciju od komunikacije koja se svodi na razgovor samo sa predavačem.

 Ukoliko vam je potrebno “osvježenje” ili“poliranje” znanja, dobro je da priključenju grupe prethode individualni sati kako bi se gradivo koje je “tu negdje”, moglo aktivirati. Na ovaj način se, uz bolju iskorištenost vremena, brže podiže nivo znanja.

 Ako imate posebne potrebe zbog prirode posla kojim se bavite, želite se pripremiti za putovanje u inozemstvo, imate rok do koga morate da dostignete određeni nivo znanja, definitivno su Vam potrebni individualni tečajevi.


Kad se može početi s učenjem? Treba li čekati početak školske godine?

 Početnici svakako moraju započeti od početka. Tečajevi u pravilu započinju kao i školska godina, dakle početkom rujna. Odrasli polaznici (18+), mogu započeti tečaj i na početku drugog semestra, dakle početkom veljače. Individualni i poslovni tečajevi se mogu ugovoriti u bilo koje vrijeme.


 

 

 

 

LIBAR agencija za poduke i prevodilaštvo  |  Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript |

Copyright © 2008  www.libar.info  Sva prava pridržana.